top of page
Zoeken

De Performance Management Chart uitgelegd

Bijgewerkt op: 5 uur geleden

De performance management chart is een grafiek in TrainingPeaks die al heel dikwijls is besproken. Maar wat is dit nu juist en wat kunnen we daarmee doen?

In dit kort artikel zal ik een poging doen om dit in eenvoudige woorden uit te leggen.

Als je een TrainingPeaks premium account hebt, kan je deze grafiek steeds raadplegen op zowel uw app als via de website van TrainingPeaks op uw computer.

Op uw app wordt die grafiek wel eens “Overall Fitness” genoemd, terwijl je “Performance Management” zal zien staan op de webversie. Maar beide grafieken zijn identiek.

Heb je geen Premium account, dan zal je wel steeds de waarde van uw parameters voor Fatigue/Fitness/Form zien staan.

 


Om de grafiek te begrijpen, eerst even wat achtergrondinformatie.


TSS = Training Stress Score

Alles start met de Training Stress Score (TSS). Elke training in TrainingPeaks krijgt een TSS score. Deze score houdt rekening met de lengte en de intensiteit van de training en maakt dus een inschatting van hoeveel stress deze training op uw lichaam heeft gezet.

Om de intensiteit te bepalen wordt gekeken naar de threshold waarden die zijn ingesteld. 

Omdat je verschillende thresholds kan instellen (power, hartslag, snelheid) bestaan er ook verschillende TSS scores.

Om een idee te krijgen van de TSS scores: 

  • 1 uur fietsen op uw FTP (threshold) levert 100 punten op. 

  • 1 uur lopen op uw omslagpunt zal 111 punten opleveren.

Dit zijn de verschillende TSS types:

  • hrTSS : als uw hartslagzone ’s zijn ingesteld zal de TSS score worden berekend op basis van de hartslag

  • rTSS : dit is enkel voor het lopen en wordt berekend als uw trainingszone ’s voor het lopen zijn opgesteld op basis van snelheid.

  • TSS : Als er vermogenszone ’s zijn opgesteld voor het fietsen dan is dit altijd de prioriteit en zal de TSS worden berekend op basis van vermogen.

  • TSS*: Je kan de TSS score ook manueel invullen en/of aanpassen. In dit geval zal je TSS* zien staan. Manueel aanpassen kan interessant zijn om bijvoorbeeld core stability trainingen of krachttrainingen die niet zijn opgenomen in TrainingPeaks ook mee te nemen in deze grafiek.

De TSS scores zijn de dots op de Performance Management Chart.

 ATL = Fatigue = Acute Training Load

De ATL-lijn op de grafiek wordt berekend als een gewogen gemiddelde van de laatste 7 dagen en duidt dus aan hoeveel je recent hebt getraind. Na enkele stevige trainingen zal je die curve heel sterk zien stijgen. Deze parameter kan worden gezien als een indicator van hoe vermoeit je bent na de voorbije trainingsdagen.

 

CTL = Fitness = Chronic Training Load

De CTL-lijn op de grafiek is dan weer het gewogen gemiddelde van de laatste 42 dagen. Deze parameter duidt dus aan hoeveel trainingsvolume je aan het verwerken bent. Als uw CTL stijgt wil dit zeggen dat je in staat bent om een hoger trainingsvolume te verwerken en je bent bijgevolg beter in vorm. Het omgekeerde is natuurlijk ook waar als de CTL in een dalende lijn zit.

TSB = Form = Training Stress Balance

Bij de TSB-lijn op de grafiek trekken we de ATL waarde van gisteren af van de CTL waarde van gisteren. Het is niet omdat uw CTL en/of ATL hoog zijn dat je klaar bent om te presteren op een wedstrijd. Een negatieve TSB duidt aan dat je nog te vermoeid bent om optimaal te presteren. Het nut van tapering in de laatste weken vóór uw belangrijke wedstrijd zal er dan voor zorgen dat deze waarde positief wordt op de belangrijke dag.

De valkuilen van de Performance Management Chart

Het is wel belangrijk om te beseffen dat de PMC een tool is, net zoals vele andere tools en metrieken, dat je kan helpen om de juiste trainingen te doen of beslissingen te nemen. Maar er zijn ook enkele mogelijke valkuilen waar je ook even moet bij stilstaan:

  • Stress thuis, op het werk of ergens anders wordt niet meegenomen in deze grafiek.

  • Al deze parameters zijn richtlijnen maar er is geen enkele waarde van deze parameters dat een garantie is op succes. Een stijgende CTL bijvoorbeeld is enkel relevant als dit op een gezonde manier gebeurt, rekening houdend met de trainingsprincipes.

  • In een trainingsperiode met een hoog trainingsvolume aan een lage intensiteit zal uw CTL stijgen, maar dit wil nog niet zeggen dat je klaar bent om een wedstrijd aan een hoge intensiteit goed af te werken. 

  • Er kunnen wel eens outliers op de grafiek verschijnen. Zorg er steeds voor dat deze waardes worden aangepast en dat uw trainingszones correct staan.

  • Zorg ook dat alle trainingen zijn opgeladen om een juiste weergave te bekomen.


1 weergave0 opmerkingen

Commentaires


bottom of page